Малын махыг амт, чанарыг нь алдагдуулахгүйгээр удаан хадгалах арга нь борцлох юм. Монголчууд гол төлөв үхэр, ямаа, зарим нутагт тэмээний махыг борцолдог уламжлалтай. Хаврын урт өдрүүдэд ихэвчлэн хэрэглэдэг борцны үнэ ханш худалдааны төвүүдэд ямар байгааг тодрууллаа. Энэ төрлийн бүтээгдэхүүнүүд захуудад нэг килограмм нь 60- 70 мянган төгрөгийн үнэтэй байгаа аж. Төрлөөс нь хамаараад үнэ нь бага зэргийн ялгаатай гэнэ. Махны үнэ өнгөрсөн жилийнхээс 2000-3000 төгрөгөөр нэмэгдээд буй. Харин борцных өнгөрсөн оныхоос төдийлөн өсөөгүй аж.
Бэлтгэсэн Б.Энхзаяа